Tinejdžersko doba je period preispitivanja i isprobavanja različitih aktivnosti – od hobija, muzike, društva i načina provođenja vremena sa prijateljima. A tu je i donošenje nekih malo važnijih odluka kao što je upis fakulteta.

Voliš da praviš novi raspored u svojoj sobi, da premeštaš stvari, kačiš i skidaš nove rekvizite i menjaš stilove enterijera? Onda je možda dizajn enterijera posao za tebe.

Nastavi sa čitanjem da saznaš.

Šta sve radi dizajner enterijera?

Dizajner enterijera je odgovoran za kreiranje funkcionalnih, estetski privlačnih i udobnih unutrašnjih prostora. Pored toga što prostor treba da izgleda lepo, uređeno i prijatno, ono mora da funkcioniše na način koji će čuvati rok trajanja nameštaja.

Zato dizajner enterijera mora da ima istančano oko za detalje. Njegov zadatak je da odabere boju zidova koja će otvoriti prostoriju, funkcionalne noge i nogice za nameštaj koje će se uklopiti uz ostatak enterijera, nameštaj koji se slaže sa senzibilitetom klijenta, ali i mnoge druge elemente važne za uređenja prostora.

On takođe treba uvek da prati i istražuje nove ideje za moderan izgled dnevne sobe, vizuelno prostraniji izged kupatila, topao i funkcionalan dizajn kuhinje i slično.

Dakle, lični ukus dizajnera enterijera mora da se prilagodi zahtevima klijenata, ali isto tako i da omogući da prostor bude efikasan za rad i da skoro svaki kutak bude maksimalno upotrebljiv.

Hajde da vidimo koje sve aspekte njegov posao uključuje.

Koncept i plan

Dizajner enterijera se pre svega bavi konceptualizacijom.

To znači da razvija kreativne ideje i koncepte za unutrašnje prostore, uzimajući u obzir zahteve klijenata koji uključuju njihov personalni stil, budžet sa kojim raspolažu i pristupačnost prostora.

Nakon koncpta, sledi planiranje. To podrazumeva pravljenje planova, skice i crteža koji vizualizuju raspored elemenata u prostoru, uključujući nameštaj, boje, dekoraciju i osvetljenje.

Materijali i oprema

Nakon što je napravljen plan, dizajner enterijera pomaže klijentima da odaberu odgovarajuće materijale, boje, teksture i dekorativne elemente za uređenje unutrašnjeg prostora.

On mora da zna kako da maksimalno iskoristi ono sa čim raspolaže; na primer kako da određeni prostor vizuelno proširi ne dodajući mu ni jedan kvadrat.

Tada se služi trikovima kao što su kombinacija boja zidova i nameštaja i osvetljenja u prostoriji.

Dizajner u svom poslu nije sam. On sarađuje sa različitim majstroima, kao što su stolari, građevinari, električari i vodoinstalateri, kako bi osigurao da projekt bude pravilno izveden.

Šta radi dizajner enterijera i da li je to posao za tebe?

Dekor, budžet i konsultacije

Dizajneri biraju i postavljaju nameštaj, umetnička dela, dekorativne predmete i ostale detalje kako bi unutrašnji prostor bio po želji kijenata, ali i u skladu sa trendovima i stilskim inovacijama.

Oni im takođe pomažu da postave budžet za projekat i vode računa o troškovima kako bi se projekt realizovao unutar zadanog finansijskog ograničenja.

Time se konsultacija između klijenata i dizajnera obavlja redovno, a potencijalni problemi se rešavaju na vreme.

Kako da znaš da li je ovo posao za tebe?

U ovom delu teksta delimo sa tobom savete koji bi ti pomogli da prepoznaš da li je ovaj posao za tebe.

Prvo počni sa istraživanjem ove oblasti. Tako se bolje upoznaješ sa zahtevima dizajnerskog posla. Tu su knjige, članci i blogovi, video materijali i radovi poznatih dizajnera enterijera koji možeš čitati, gledati i slušati i videti koliko te zapravo zanima.

Živa reč neizmerno znači!

Možeš razgovarati sa profesionalcima, odnosno s dizajnerima enterijera koji su već u ovom poslu. Pitanjima i odgovorima ćeš dobiti bolji uvid u svakodnevni rad u ovoj oblasti – informaciju iz prve ruke!

Pokušaj steći praktično iskustvo u dizajniranju enterijera koje će ti pokazati da li ti takvo angažovanje pruža zadovoljstvo.

To praktično iskustvo može uključivati rad na projektima u sopstvenom domu, volontiranje u profesionalnim arhitektonskim biroima ili čak stvaranje nekih vlastitih mini projekata koji će ti poslužiti kao vežba za buduće konkretne poslove.

Vežbe će ti koristiti za pravljenje tvog portfolia.

Portfolio je kolekcija ili spisak radova, projekata ili primera koji ilustruju veštine, sposobnosti i iskustvo osobe u određenoj oblasti. Često se koristi u profesionalnom okruženju kao sredstvo za predstavljanje svojih dostignuća i rada potencijalnim poslodavcima, klijentima ili obrazovnim institucijama.

U svojoj kolekciji projekata se pokazuju najbolji radovi, ne svi, koji su isključivo u skladu sa afinitetima kompanije za koju se aplicira.

Donošenje odluke o budućoj karijeri nije lak zadatak i treba da bude lični izbor. Međutim, nije na odmet posavetovati se sa roditeljima, prijateljima ili profesorima.

Od dizajnera enterijera se očekuje da bude svestran, što podrazumeva kreativnost, strpljenje, tehničke veštine i oko za lepo.

Tu je i tvoj lični stil koji može doći manje ili više do izražaja, u zavisnosti od zahteva klijenata sa kojima ćeš raditi.

Kao u svakoj karijeri, dizajn enterijera zahteva upornost i radnu etiku. Razmisli da li si spreman da se posvetiš učenju i usavršavanju tokom cele karijere.

Ova odluka je važna i kad upisuješ bilo koji drugi fakultet, ne samo dizajn.

Teskt: S. Stanković

Foto: cottonbro studio i KoolShooters