Kada se pomene kompatibilnost horoskopskih znakova, uvek se prvo pomisli na romantične veze i ljubav. Međutim, kad dođe do raskida – na kog se oslanjamo? Na prijatelje!

Dobro prijateljstvo obogaćuje naš život na mnogo načina, a astrolozi nam mogu ukazati na to s kojim horoskopskim znakom možemo da izgradimo čvrst odnos pun poverenja. Oni tumače natalne karte, odnosno šta naš znak, podznak i brojni planetarni položaji u trenutku našeg rođenja govore o našoj ličnosti, interesovanjima, stilu komunikacije. Svi ovi aspekti su važni kada stupamo u interakciju sa drugim ljudima i pokušavamo da se sprijateljimo.

Prema tome, kada poznajemo karakteristike svog zodijačkog znaka, imamo tačnu predstavu s kim ćemo se dobro složiti. Otkrivamo vam koji su najbolji prijatelji za svaki znak. Možda vam postane jasnije prijateljstvo koje negujete još iz osnovne škole ili neobična povezanost sa drugaricom s treninga. Pročitajte.

Ovan

Pod upravom Marsa, planete akcije i energije, Ovan je vatreni znak – dinamičan, energičan, impulsivan, radoznao, direktan i ponekad naivan. Zbog svih ovih osobina, osobe rođene u znaku Ovna sjajno se slažu sa Blizancima i Strelcima.

Zanimljivo je da da su Blizanci poput Ovnova spremni na sve, radoznali, brzo se kreću kroz život. Dakle, mogu da isprate njihovu energičnost i dinamičnost i dugo održe prijateljstvo.

Ako želite pravog prijatelja za pustolovinu, onda definitivno treba da se družite sa Strelčevima. Osobe rođene u znaku Strelca karakteriše nezavisnost, direktnost, otvorenost i slobodan um. Sve one karakteristike koje Ovnu prijaju!

Bik

Pod vladavinom Venere, planete lepote, ljubavi i novca, Bik je zemljani znak poznat po tome što je tvrdoglav, prizemljen, uporan, pouzdan, odan i senzualan. Bikovima najviše odgovaraju prijatelji Rakovi i Device.

Sa sentimentalnim Rakom Bik uvek može da računa na prijatno druženje koje podrazumeva divnu hranu, udobnu odeću i dobar provod. S druge strane, Device su kao i Bikovi slično orijentisane ka cilju, prizemljene i promišljene. U ovom prijateljstvu naći ćete veliko zadovoljstvo u svakodnevnim rutinama, od baštovanstva do zajedničkog kuvanja.

Blizanci

Blizanci su promenljivi vazdušni znak poznat po brzini, otvorenosti, šarmu, radoznalosti i velikoj prilagodljivosti. Zbog toga se osobe rođene u ovom znaku najbolje druže sa Ovnovima, s kojima mogu maksimalno da iskoriste svaku priliku za zabavu. Opuštenu prijateljsku dinamikau mogu da razviju i sa slično raspoloženim, zabavnim i društvenim Lavom, takođe.

Rak

Osećajan, empatičan Rak uvek u potrazi za sigurnošću i sa simpatičnim smislom za humor pronaći će divnog prijatelja u Biku. Oba znaka su sklona tome da budu mirni, ne privlače ih toliko uzbudljive avanture kao prijatno veče uz ukusnu picu i dobar film, npr.

Skladno drugarstvo Rakovi mogu da izgrade sa Ribama koje su duboko intuitivne i empatične i to je jedna od onih čvrstih prijateljskih veza za ceo život.

Lav

Lavovima je udobno kada su u centru pažnje, obožavaju dramu, ambiciozni sui  lojalni. Velikodušni, zaštitnički nastrojeni, zaljubljeni u luksuz, uvek će se lako povezati sa Blizancima. Ovaj tandem snova za zabave i društvene događaje, uvek ostavlja utisak razigranosti i veselosti.

Lavovi takođe mogu da računaju na Vage i njihov ukus i stil. Najbolje žurke organizuje ovaj dvojac!

Devica

Device su orijentisane na detalje, sklone su perfekcionizmu, stalnoj analizi i istraživanju. Svesne su zdravlja i osetljive, pa divna prijateljstva mogu da sklope sa Bikovima i Jarčevima.

S pragmatičnim Bikom Devici je lako da se organizuje bilo kakav događaj – bilo da je to izlet u parku ili opuštenu večeru za veliko društvo.

Marljivi Jarčevi ne slažu se slučajno sa Devicama – zajedno mogu da postave ambiciozne ciljeve i prođu kroz sve korake pedantno i uporno da bi ih ostvarili. Jedno drugom su najveća podrška.

Vaga

Pod vladavinom Venere, planete ljubavi, lepote i novca, Vaga je sjajan domaćin svake zabave. Kao veliki ljubitelji umetnosti, vešte u pravljenju velikih planova, ambiciozne i romantične Vage odlično se slažu sa Lavovima i Vodolijama. Osobe rođene u ova dva horoskopska znaka su superdruštvene, intelektualno radoznale i dinamične – sve ono što Vaga voli!

Škorpija

Intuitivne, magnetične Škorpije, posvećena svojim sistemima verovanja i nekako uvek u skladu sa mračnijom stranom života vole da se druže sa Jarčevima i Ribama. Rame uz rame sa Jarcem Škorpija lako ostvaruje svoje ciljeve i ostavlja utisak – imaćete utisak da zajedno možete osvojiti svet!

Ako Škorpiji treba duhovna zabava ili uživanje u umetnosti, onda je odlazak na čas meditacije ili predstavu baleta sa Ribom prava stvar. Slično intuitivne i emotivne Škorpija i Riba imaju “šesto čulo” jedna za drugu.

Strelac

Veseo, sklon avanturama i doživotnom učenju, stalno u potrazi za znanjem i filozofiranjem, Strelac se najbolje druži sa strastvenim i brzim Ovnom. Od trenutka kad udruže snage, Strelac i Ovan – ali i svi u njihovom okruženju mogu da računaju na uzbudljiv provod.

Još jedan znak sa kojim Strelac lako “klikne” jeste Vodolija. Individualistički, slobodni i humani zajedno mogu da se povežu s bilo kim drugim i da putuju.  

Jarac

Pragmatični Jarac je ambiciozan i orijentisan na uspeh, pa će voleti da se druži sa Devicama i Škorpijama. Zbog marljivosti i zajedničke usmerenosti na cilj, Jarac i Devica su jedan drugom najveći navijači. Sa oštrim fokusom koji Škorpije poseduju, Jarčevi mogu da postignu sve što zamisle.

Vodolija

Neverovatno misaona i motivisana da stvara dinamičke promene, razmišlja na futuristički, inventivan način, Vodolija se na svakom koraku buni protiv konvencija do te mere da postaje pomalo čudna ili ekscentrična. Ipak sa društvenom Vagom i Strelcem, osobe rođene u ovom znaku mogu da budu sigurne da će ostvariti svoje potencijale.

Ribe

Saosećajne, romantične, umetnički nastrojene, intenzivno empatične i osetljive Ribe su nesumnjivo vodeći kreativci zodijaka. Zbog toga im najviše odgovaraju podjednako empatični i osećajni Rakovi – za velika opuštena okupljanja sa prijateljima, kao i meditiranje ili jogu.

S druge strane, Škorpije će uvek znati kada Ribi treba da daju prostora, a kada da je zagrle ili zajedno uživaju u spa danu ili pozorišnoj predstavi.

Astrologija nije isključiva i proučavaoci zodijaka ne savetuju da se prestanete da se družite s nekim samo zato što nemate “kompatibilnost znakova”. Naprotiv! Pored sunčanog znaka koji odražava naš osnovni identitet i samopouzdanje, važni su i mesečev znak, podznak i znak Venere, odnosno kako naklonost doživljavamo.

Prema tome, kao široko polje sa velikim mogućnostima interpretiranja natalne karte, odnosno ličnog horoskopa, astrologija nudi priliku da razmotrite druženje i izgradnju kvalitetnih odnosa sa mnogim ljudima. S kim ste vi “kliknuli na prvu”?

Autor: S. Stanković

Foto: Andrea Piacquadio from Pexels